Начало

Статистика

Членове : 853
Съдържание : 232
Връзки : 6
Брой прегледи на съдържанието : 469094

ИдентификацияОще по темата

До ДЗИ остава:

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес161
mod_vvisit_counterВчера55
mod_vvisit_counterТази седмица393
mod_vvisit_counterМиналата седмица907
mod_vvisit_counterТози месец3003
mod_vvisit_counterМиналия месец5219
mod_vvisit_counterВсички дни593412

В момента има: 17 посетителя в сайта
Вашето IP: 3.236.212.116
 , 
Today: Септ 24, 2021

Последни статии

 

Най-четени статии

urocipomatematika.net - сайт за МАТЕМАТИКА
Уроци по Математика

{jcomments off}

Предлагаме ви индивидуални уроци по математика, както и групови занимания за ученици от 4 до 12 клас.

Разполагаме с огромен архив от задачи и материали по математика, които предоставяме на учениците за упражнение

Предлагаме:

  • уроци за подготовка за кандидатстване след 7 и 8 клас;
  • уроци за подготовка за Държавни зрелостни изпити
  • уроци за кандидатстване във ВУЗ
  • поддържащо нивото обучение
  • уроци за подготовка за национално външно оценяване
  • индивидуални уроци или групова подготовка
  • Geogebra - приложението за учители и ученици. Голяма част от анимациите в сайта са правени от нас с това приложение. То е изключително подходящ инструмент за учителите за представяне на геометричния и не само материал. Особено полезно е за учениците, които създавайки геометричните модели биха опознали доста по-задълбочено и устойчиво свойствата на геометричните фигури. Предлагаме да запознаем желаещите.

Уроците може да се провеждат и по домовете на учениците.

 

Предлагаме ви начална компютърна подготовка, Office пакет, HTML, обработка на цифрови изображения, видео и аудио файлове, Internet, приложения. Предлагаме изработване на web site по Ваше изискване.

 
Иновации в математиката
Написано от admin   
Понеделник, 14 Юли 2014 18:14

Предлагаме иновативни организационни решения (със съгласието на родителя) - например двама преподаватели водят урока по математика. На заинтересования родител, който се пита какво поражда тази необходимост - ето ви отговора - докато единият преподавател проверява домашното, което може да е голямо по обем, другият изпълнява задължителни организационни моменти в провеждането на урока - преговор на изучения материал, пропедевтика (подготовка) на учебното съдържание по новата тематика. Също така вторият преподавател може в края на урока да подготви задачите за домашно, които могат да бъдат големи по обем и от различен източник и съобразени с текущото състояние и  подготвеност на ученика.

Предлагаме използването на иновативни софтуерни приложения при решаване на определени математически раздели - например изследване и изчертаване на функции, създаване на статични и динамични планиметрични модели, геометрични модели като система от първични елементи, които изграждат геометричните фигури и по този начин се развива равнинното и пространствено мислене, естествено се изучават свойствата на фигурите, незаменим помощник в построителните задачи - изключително важен и системно неглижиран материал за изучаване в училище.

Последно променен на Събота, 21 Февруари 2015 17:28
 
Представяме

Представяме сайт за ученици, любители на математиката. Ще предложим материали, свързани с решаването на различни типове задачи.

Тук ще намерите задачи, давани на изпити, техни решения,  формули.
Регистрацията е удобна, за да бъде за вас сайтът  пълнофункционален и да ползвате всички ресурси, както и да се неутрализират ботове и друг зловреден код.
Използвайте реален пощенски адрес при регистрация, в противен случай акаунтът ви ще бъде изтрит.
За да ползвате тестовете трябва да влезете с акаунта си в сайта.
Ще се радваме да ни изпращате задачи и материали, които бихме публикували.


 

 
Школа или индивидуални уроци
Написано от admin   
Понеделник, 14 Юли 2014 17:41

Много родители, по икономически съображения избират допълнителна подготовка за децата си - посещение в учебен център, школа или друго групово начинание. Какво печелят - почти нищо - усещане за допълнителна грижа и изпълнен родителски дълг. Уви, след изпита или в края на учебната година се разбира, че това е образователна структура с цел печалба за предлагащите тази услуга. Накратко - това си е класно-урочна система. Децата - дали са 2,3,5 или 12 са група. Учителят не може да даде помощ и да разбере индивидуалните затруднения на всеки ученик от тази група. Надеждата на родителя се стопява много бързо, ако попита учителя за подробности в развитието на детето си. По какво се различава един урок в клас и в школа. Разликата е малка и за съжаление ползата - също. Много ръководители на курсове дори не познават учениците си. Връзката с родителите също липсва. При индивидуалните уроци обстановката е съвършено различна и това се вижда веднага след първите часове. Как ходите на лекар - групово или индивидуално?

Наистина, индивидуалните уроци са по-скъпи, но и резултатът ще е по-висок, броят на посещенията и програмата ще са индивидуално съобразени. Оттук реализацията на целта за високи успехи в овладяването на математиката значително се увеличава.

Естествено и при индивидуалните уроци може да има недобросъвестни преподаватели, но при достатъчен интерес от страна на родителите може да се съди за ефективността на предлаганата услуга. Изборът е ваш.

 

В нашата реклама присъства и групова форма на обучение, но не я препоръчваме или се съгласяваме да водим при изричното желание на родителя и при наличие на близки характеристични данни -  способности и умения на учениците.

Последно променен на Събота, 21 Февруари 2015 17:37
 
Уроците по математика
Написано от admin   
Неделя, 12 Януари 2014 15:08

Колкото и да се говори на тази тема-уроците по математика за тези, които ще кандидатстват са необходимост. Кое го доказва?

Образованието в България беше добро. Вече - не.
Промениха се много от държавните образователни изисквания. В образователната система се правят промени - а това е система,в която промените трябва да бъдат извършвани много внимателно и бавно.

Учебниците са много и различни - с различно съдържание и степен на завършеност. Изборът по кой учебник да се учи е на учителя. Той не винаги избира учебника, с който ще се добие висока и конкурентна за изпити готовност. В някои от учебниците липсват цели раздели от изучавания материал и един ученик не може да се подготви, ползвайки този учебник. Да добавим и това, че учителят ще пропусне този материал. Родителите и учениците нямат думата. Задължително следва да се въведе точно един учебник по математика, одобрен от министерството.
Дисциплината в училище е лоша, дори и в елитните училища, а за кварталните и крайни училища - още по-лоша. Голяма част от учениците имат пропуски, интересът към математиката спада до степен на бойкот към предмета. Занимават се с други неща в час и пречат на тези, които искат да учат. Класът трябва да бъде от 15 ученика, за да се получи добър диалог в час по математика. Заради делегираните бюджети (бюджета на училището е пропорционален на броя на децата) възможностите на учителите да въведат дисциплина в час силно намаляха.
През последните години се направиха промени в учебното съдържание в погрешна посока - например в 5 клас десетичните дроби бяха изместени преди обикновените дроби. На някой му хрумна тази глупост и тя беше реализирана.
Часовете за упражнения и затвърждаване на материала постепенно намаляват, а това е огромна грешка. Например в 5 клас задължителната подготовка беше 5 часа на седмица, от няколко години вече са 4 и на места могат да се дадат още час-два като ЗИП, но може и да не се дадат. Изборът е у директора, който трябва да раздаде часовете на учителите и ако например учителят по география няма достатъчно часове за попълване на своя норматив ще му бъде даден ЗИП по география. Проформа децата и родителите попълват молба със своето желание за изучаване на ЗИП по география - това обаче не е тяхното желание. и така ученикът учи ЗИП - задължително ИЗБИРАЕМ предмет без да го е избрал, а му е избран от директора. Мотивацията му обикновено е - няма друга възможност, не може да се угоди на всички желания и т.н. В новия проект на МОН за ДОИ (държавни образователни изисквания) се намаляват часовете по математика в 10 клас от 3 на 2. Резултатите ще са плачевни.
И накрая да добавим и най-важния фактор - учителят. През последните двадесетина години всякави некадърници в министерството се гавриха с фактора учител. И както казва един мой колега (бивш) системата учител-ученик е като скачените съдове - необходимо е знанието от по-високата точка (учителя) да потече към ученика. Това определя фигурата на учителя като ръководител на учебния процес, на доминиращ фактор при определяне на реда на задачите за изпълнение в един учебен час. Някакви заимстващи от запад методики ни налагат да представим учебния час като някакво партньорство между учител и ученик. Учителите, едва ли не трябва да се правят на маймуни за да привлекат вниманието на учениците. В момента ни заливат статистики за неграмотността на учениците в България. Това е резултат от гореизброените причини. Не случайно образованието по математика в западна Европа е ужасно ниско и нашите ученици постъпвайки в западни училища се представят много добре. За съжаление и ние скоро ще имаме същата европейска математическа безграмотност.
Бих предложил в Министерство на образованието личният състав от 1200 души да бъде съкратен на 200 щата, като останалите бъдат допълнени от изявени учители, които ще работят 4 дена в седмицата в училище и един ден ще работят по проекти в МОН. По този начин решенията в министерството за бъдещето на образователната система ще се вземат от действащи учители, които са наясно със текущите проблеми в системата.
Друг проблем е масовото навлизане на тестове в обучението по математика. Дори в елитни училища се дават за класна работа тест. Решаването на една задача по математика е не само получаването на крайния резултат. За сравнение хирургът оператор е важно не само да ви зашие като краен резултат, но и да оперира вътрешните органи. Важно е изложението на съжденията, подредеността на ученика. Тестът е в интерес на учителя или проверяващия. Така проверката на изпитен материал е по-бърза, но това води и до съпътстващи проблеми. Дори много добри и отлични ученици се опитват да отгатнат най-вероятния възможен верен отговор от четирите предложени. Това решително изкривява процесът на решаване на задачата.
Нека да се върнем на фигурата на учителя. Учителите по математика и информатика са натоварвани и с други нетипични административни дейности в училище. Това са изработване на списък-образец1, електронен дневник, евентуално сайт(ове) на училището, документация по външно оценяване за 4 и 7 клас, като следва да се качват в Internet тестовете на децата (как са отговорили на въпросите), документация по държавните зрелостни изпити за 12 клас, изработка на дипломи за зрелостниците и за 8 клас, свидетелства за 1,4,7 клас, дубликати за дипломи за зрелостниците и за 8 клас и дубликати за свидетелства за 1,4,7 клас. Като венец на глупостта от две години вече колегите са натоварени със статистически данни - ученикът по предмета Х има оценка входно ниви- толкова, класна работа- толкова, срочна оценка, за втория срок - всичките тези оценки. Това е за всички предмети. Накрая се правят графики. Общо учителските колективи харчат около 2 седмици след приключване на занятията за изработване на тази статистика. Вместо да си починат колегите , те са ангажирани с никому ненужнита дейност. Ако е необходима тази статистика, тя може да бъде направена с въвеждането на електронен дневник и всички оценки, съобщения и статистики да се получават като отчет от базата данни, което ще представлява електронния дневник. Ще отпадне и пресмятане на отсъствията, попълване на бележници, служебни бележки и всевъзможни статистики. Мисля, че ви докоснах до малка част от задачите, които изпълняват учителите и колко време му остава за преподаване, за самоподготовка.
И така учителите ще бъдат все по-уморени, изнервени, неусмихнати, немлади, все по-малко ще обясняват и качеството на учебния процес ще бъде ниско.

И все пак българското образование все още е по-добро от европейското, както им се ще да ни убедят. Ето пример за швейцарското образование по математика, и отдалечаването от стремеж към аналичтично мислене.

Ето ви още един пример за обучението в САЩ. Изводите си направете сами.

Последно променен на Събота, 21 Февруари 2015 17:51
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2
 

Кой е тук?

В момента има 18 посетителя в сайта

Анкета

Трудна ли ви е математиката
 

Анкета

Оценете сайта